Zien en doen

Onze safaritenten zijn mooi, maar het is zonde om de hele dag op je veranda naar de vijver te kijken. In onze Brabantse achtertuin is vanalles te doen. Je hoeft je geen moment te vervelen: ga lekker wandelen in de bossen, fiets historische routes, pak een drankje op het terras of ontdek waar van Gogh is opgegroeid. Om je op weg te helpen hebben we al enkele tips op een rijtje gezet.

Natuur

De Peel (op 41 km)
Een grotendeels afgegraven hoogveengebied dat zicht uitstrekt van Noord-Limburg tot het noordoosten van Brabant. De Peel is een Natura 200 gebied en daarmee onderdeel van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In het grote gebied vind je ondoordringbare veenmoerassen, open heide, uitgestrekte grasvlaktes en diverse plassen en vennetjes. Wil je de unieke natuur van het gebied goed ervaren? Breng dan een bezoekje aan Nationaal Park de Groote Peel in het Limburgse Ospel. Wandel over de moerassen over de houten vlonders – ook wel knuppelpaden genoemd – en spot talrijke watervogels en leer meer over de geschiedenis van de turfstokers.  

Voskuilenheuvel (op 2 km)
Ons eigen natuurgebied is klein, maar heel fijn. Op nog geen 2 km fietsen van de Rode Vos wandel je over de restanten van een onontgonnen vlakte die de Peel 150 jaar geleden nog was. In het park vind je damherten, reeën, vogels, reptielen maar vooral veel schapen. Wandel langs de karakteristieke schaapskooi, gooi je hengel uit in de visvijver of beklim de ‘Hoge Jan’ voor een weids uitzicht over de Voskuilenheuvel. 

Staatsbossen Sint Anthonis (op 7 km)
Onder de rook van het dorpje Sint Anthonis vind je een prachtig natuurgebied met dichte bossen, open heidevlaktes, natte graslanden en zandverstuivingen. In het gebied grazen Schotse hooglanders en schapen én met een beetje gelukt kun je vroeg in de ochtend reeën zien lopen. Ook vogelliefhebbers kunnen hun lol op: met een scherpe blik kun je onder meer de tuinfluiter, boompieper, bonte specht, boomvalk en zanglijster spotten. Ontdek de bossen vanuit Landhorst (7 km vanaf de Rode Vos) of parkeer bij Natuurpoort de Heksenboom (15 km). 

Stippelberg (op 12 km)
Een beboste oase ten midden van akkers en weilanden. In het uitgestrekte natuurgebied bij het dorpje de Rips vind je mooie exoten zoals de Grove den en de Amerikaanse eik. De Stippelberg – dat genoemd is naar de steile zandduinen in het gebied (Stippels) – is het leefgebied van diverse broed- en roofvogels en de das. In het gebied kun je overigens ook prachtig golfen of genieten van een mooie wandeling langs de bloeiende rododendrons die het landgoed in het voorjaar een prachtige kleur geven.

Maashorst (op 18 km)
De Maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Noord-Brabant en ligt in de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Het gebied bestaat uit natte vennen, oude dreven, eindeloze heidevelden en grote zandverstuivingen. Bij Bedaf (18 km vanuit de Rode Vos) of Herperduin (25 km) kun je metershoge zandduinen beklimmen, een prachtig uitje met kinderen. Daarnaast kun je je vergapen aan enkele grote grazers zoals de wisent en tauros. 

Wil je gaan wandelen, fietsen of sporten in onze prachtige natuur? Wij helpen je graag op weg met tips en routes. 

Natuur

Cultuur en geschiedenis

Musea 
Wil je weten hoe Brabant de oorlogsjaren doorstond? Breng dan een bezoek aan het Oorlogsmuseum in Overloon (22 km). Het museum vertelt je alles over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog en je ziet er tanks, voertuigen en ander militair materiaal van vroeger. Het museum is ook geschikt voor kinderen. Een ander leuk uitstapje voor het hele gezin is het Boerenbondsmuseum (8 km). In dit openluchtmuseum loop je door een Brabants plattelandsdorp aan het begin van de vorige eeuw. 

Bavaria Brouwerijtour
Weet jij hoe verse hop ruikt en ken je de smaken van gebrande mout? Na een rondleiding door de Bavaria brouwerij (17 km) in Lieshout wel. Tijdens de rondleiding leer je hoe bier wordt gebrouwen en mag je natuurlijk ook zelf proeven. Proost!

Kastelen
In het oosten van Brabant vind je ook nog indrukwekkende eeuwenoude kastelen, zoals die in Gemert (9 km), Helmond (20 km) of Heeswijk (28 km). 

Steden
Venhorst ligt centraal gelegen tussen een aantal grote(re) steden. Proef de enige echte Bosche bol in de provinciehoofdstad Den Bosch (35 km), ga lekker shoppen in Eindhoven (30 km), loop door historisch Helmond (20 km) of bezoek Nijmegen, de oudste stad van Nederland (45 km).

Van Gogh
Wist je dat deze beroemde meester twee jaar langs in het Brabantse Nuenen woonde? Daar maakte hij zijn beroemde werk ‘De aardappeleters’. Fiets of wandel een deel van de van Gogh route en bezoek plekken en gebouwen die belangrijk waren voor de schilder.

Cultuur en geschiedenis

Leuk met kinderen

Een dagje uit met de kinderen? In het Hemelrijk in Volkel (9 km) kunnen ze helemaal los in de indoor speelhal of zwemmen in de enorme waterplas. Voor een spannender uitje zak je af naar het zuiden, naar attractiepark Toverland bij Sevenum (36 km).

Leuk met kinderen

Praktisch

Voor je dagelijkse boodschappen kun je terecht bij de Coöp in Venhorst. In het dorp kun je bovendien tanken en je fiets wegbrengen als je pech hebt. In de nabijgelegen dorpen Boekel en Gemert vind je meer winkels. Zin in verse broodjes? Dan kunnen we de baksels van Bakker van de Ven aanbevelen. Deze bakker uit Venhorst heeft winkels in o.a. Boekel, Gemert en Uden.